Ben jij HOT? | FinancElle (Elle Loijens) (2024)

Ben jij HOT?

  • Post category:Financiële mindset / Persoonlijke financiën
  • Post published:June 3, 2019
  • Post comments:14 Comments

Ben jij HOT? | FinancElle (Elle Loijens) (1)

Als we het hebben over financiële onafhankelijkheid, wordt er vaak met afkortingen gestrooid. Twee veelgebruikte zijn ‘FIRE’ en ‘HOT’. Wat betekenen deze afkortingen eigenlijk?

Met HOT wordt in dit geval niet naar je uiterlijk verwezen, maar naar een ‘financiële status’, namelijk: Healthy (ofHappy), Opportunity rich enTime rich.

De HOT beweging is een soort van beweging die is gevolgd op de FIRE (Financial Independent Retire Early) beweging.

Hieronder lees je daar meer over.

FIRE

Financial Independent Retire Early (FIRE) houdt in dat je voldoende geld hebt om eerder te kunnen stoppen met werken. Retire Early zegt het: je gaat eerder met pensioen. Je bent niet meer afhankelijk van inkomen uit werk. Hiervoor heb je een groot vermogen nodig (bij voorkeur verdeeld over sparen én beleggen).

Zelf geloof ik dat een vorm van FIRE voor veel mensen haalbaar kan zijn, zeker als je slechts een aantal jaren eerder wil stoppen met werken. Toch zijn er steeds meer mensen die niets voelen voor FIRE. Ze vinden dat ze nu teveel moeten ‘opofferen’ om later eerder te kunnen stoppen met werken.

Wil jij nu ook niets opofferen? Misschien is HOT iets voor jou.

HOT

HOT betekent dat het je doel is om een Healthy (of Happy), Opportunity rich en Time rich leven te leiden. Hier draait het meer om balans.

Niet nu dingen ‘opofferen’ om zo snel mogelijk FIRE te zijn, maar meteen al dat ene dagje minder werken om meer tijd te hebben voor familie, vrienden en jezelf. Zorgen voor een financiële buffer zodat je ontslag kunt nemen als je werk je niet (meer) gelukkig maakt (of zelfs ongelukkig maakt).

Hoe bekostig je dit? Door zuiniger te leven. Creëer een leven met lage vaste lasten en uitgaven. HOT draait ook om eenvoud. Minder spullen, meer ervaringen.

FIRE of HOT?

Voor mezelf kan ik zeggen dat ik absoluut beide ideeën aanhang. Ik probeer altijd een balans te vinden tussen nu genieten én hard werken aan een financieel onafhankelijke toekomst.

Dat is voor mij een financieel gelukkig leven.

Meer lezen over financiële onafhankelijkheid? Check dan de kennisbank!

En jij?

Ben jij HOT? | FinancElle (Elle Loijens) (2)

Related posts

Leave a Reply

This Post Has 14 Comments

  1. Ben jij HOT? | FinancElle (Elle Loijens) (8)

    Eva June 3, 2019 Reply

    Hier ook een beetje van van beide. Wij sparen flink ook voor later. Van mensen die dat niet doen krijg je te horen ” ik ken iemand die had altijd gespaard en ging dood voordat hij het kon gebruiken” en van mensen die wel extreem met FIRE bezig zijn krijg ik te horen dat ik nog veel meer kan sparen als ik geen koekjes eet, niet op vakantie ga dus eigenlijk alle luxe weg. Of als we ons geld met meer risico zouden beleggen. Bij beide denk ik laat maar praten balans en bewust omgaan met mijn geld is waar het bij mij om draait. En zo doet iedereen het op zijn eigen manier. Van beide bewegingen valt veel te leren, maar blijf altijd zelf nadenken en je gevoel volgen.

    1. Ben jij HOT? | FinancElle (Elle Loijens) (9)

      FinancElle June 3, 2019 Reply

      Hi Eva, hardop moest ik lachen om je comment! Zo herkenbaar, bedankt voor het delen 🙂

  2. Ben jij HOT? | FinancElle (Elle Loijens) (11)

    Audrey June 3, 2019 Reply

    Ik ga voor HOT op dit moment, omdat ik graag 32 uur wil gaan werken. Die pensioenleeftijd van 70+ zie ik ook niet helemaal zitten, dus dat hoop ik tzt wat te kunnen vervroegen.

    1. Ben jij HOT? | FinancElle (Elle Loijens) (12)

      FinancElle June 4, 2019 Reply

      HOT is ook een geweldige status! Hopelijk kun je binnenkort gaan werken aan wat eerder dan 70 FIRE 🙂

    2. Ben jij HOT? | FinancElle (Elle Loijens) (13)

      Sophie June 20, 2019 Reply

      Een zeer verstandige beslissing. Ik ga hetzelfde doen

  3. Ben jij HOT? | FinancElle (Elle Loijens) (14)

    Angela June 3, 2019 Reply

    Leuke blogpost! Ik probeer ook een balans te vinden tussen FIRE en HOT. Ik wil elk jaar op vakantie kunnen, ik zie het niet zomaar gebeuren dat ik een jaartje oversla om meer geld te kunnen sparen, daarvoor vind ik vakantie/reizen te gaaf! En ik wil tzt ook part time gaan werken (om stapsgewijs richting FIRE te gaan) maar nu nog niet. Het fulltime geld kunnen we nog te goed gebruiken. Het zorgt ervoor dat we nu kunnen reizen én kunnen sparen.

    1. Ben jij HOT? | FinancElle (Elle Loijens) (15)

      FinancElle June 4, 2019 Reply

      Balance = key zeggen ze. Zeker als het om ervaringen gaat die je gelukkiger maken, is dat het dubbel en dwars waard.

  4. Ben jij HOT? | FinancElle (Elle Loijens) (16)

    HereIsTom June 9, 2019 Reply

    Ik ben ook HOT, maar ook aan het sparen voor FIRE.
    Werk partime 20 uur en als de nieuwe pensioenplannen door gaan zou ik over twee jaar FIRE kunnen zijn.
    Ben toen we een huis kochten meteen begonnen met extra aflossen en dat heeft flink geholpen dat we in 15 jaar al de hypotheek hadden afgelost, daarna kon het echte sparen beginnen.

    1. Ben jij HOT? | FinancElle (Elle Loijens) (17)

      FinancElle June 10, 2019 Reply

      Wauw, 2 jaar! Wat geweldig!

      Ga zo door en houd ons op de hoogte 🙂

  5. Ben jij HOT? | FinancElle (Elle Loijens) (18)

    Mery August 13, 2021 Reply

    Op het moment zijn we 32&33 en HOT. We werken allebei 28 uur met twee kleine kinderen. Zo hebben we flexibiliteit en meer rust in huis en hoofd. We hebben hiervoor wel een aantal jaren voltijds gewerkt en daarvan een behoorlijke buffer. Daarvan konden we relatief gunstig een huis kopen en aflossingen doen. Op dit moment sparen/beleggen we ongeveer 20% van ons inkomen, ons streven is namelijk dat FIRE of tijdelijk voor een of beiden een tijd niet werken ook mogelijk is. We hebben wel geluk, want een relatief hoog uurloon en gelukkig gezonde kinderen. Ik realiseer me heel goed dat dit daardoor niet voor iedereen mogelijk is. Als we een jaar of 55 zijn, zijn onze kinderen 25+ jaar, zijn we al een tijdje hypotheekvrij etc. Ik kan me zo voorstellen dat we ons dan laten bijscholen om (nog) nuttiger werk te doen en dan maakt het nog minder uit of en hoeveel dit betaalt.

    1. Ben jij HOT? | FinancElle (Elle Loijens) (19)

      FinancElle August 15, 2021 Reply

      Hi Mery,

      Wat een inspirerend verhaal, dank voor het delen! Zijn jullie minder gaan werken toen de kinderen kwamen? Bij veel bedrijven is 32 uur per week ook het minimum, was dat bij jullie wel makkelijk? Echt helemaal super hoor!

      1. Ben jij HOT? | FinancElle (Elle Loijens) (20)

        Mery August 16, 2021 Reply

        Hai Financelle, ik ben om die reden -dat 28uur werken niet overal mogelijk is- van werkgever veranderd. Het leek even een slechte keuze, maar ben nog een keer veranderd en toen de goede gevonden waar 28uur gewoon op volwaardig uurtarief en niveau mogelijk is. Tot de geboorte van ons 2e kind heb ik 40u pw gewerkt, zo’n 8 jaar en vond dat toen ook prima.

        1. Ben jij HOT? | FinancElle (Elle Loijens) (21)

          FinancElle August 18, 2021 Reply

          Ik vind het geweldig, je zou een blog moeten beginnen 😉

Ben jij HOT? | FinancElle (Elle Loijens) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated:

Views: 5930

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.